diumenge, 29 de maig del 2016

BENZÈ


El benzè és un hidrocarbur cíclic aromàtic amb formula molecular C6H6.  També es anomenat com Ciclohexa-1,3,5-trieno. En condicions normals es un líquid incolor, soluble en aigua, amb un punt d´ebullició de 80,1 ºC i una massa molecular de 78,11 g.


Aquest hidrocarbur esta format per 6 enllaços de carboni disposats en forma de hexàgon









El primer en descobrir i aïllar el benzè va ser Michael Faraday, aïllant-lo a partir del gas ciutat. En el seu principi el va anomenar bicarburet of hydrogen. 

El benzè és pot trobar a l´aire, l´aigua i aliments. Dins del nostre organisme pot entrar per la pell, el tub respiratori i el tub digestiu.
El benzè que podem trobar a l´aire prové de: tub d´escap d´automòbils, estacions de servei, industries derivades del petroli, ...

La quantitat normal de benzè a l´aire oscil·la entre 0,02 i 34 ppb (parts per billó) , es creu que nivells elevats de benzè a l´aire (10.000 - 20.000 ppm) podrien produir la mort. El benzè ingerit en dosis altes pot produir des de vòmits i irritacions intestinals fins a convulsions, coma i la mort.

L´exposició crònica i prolongada a dosis de benzè provoca alteracions en les cèl·lules sanguines, i càncer dels diversos òrgans interns. L´exposició cutànea del benzè pot produir des de irritacions de pell fins càncer de pell. 










                          Video de YouTube molt explicatiu sobre els perills del benzè.





dissabte, 21 de maig del 2016

LA MÀGIA DE LA GENÈTICA: L´ADN.


L´altre dia vam començar el nou tema relacionat amb la gènetica, on vam veure que ere esta, de que constava i com s ´estructuren els gens. La genètica és una part de la ciència molt present en tots nosaltres ja que és la causant dels nostres trets físics, de les nostres intoleràncies ( alergia al pol·len, a la lactosa, a una certa proteïna, ...) i fins i tot dels nostre caracter.
Val, tot aixó esta molt bé, però, qui te aquesta informació per tal de tindre aquestos gens? Doncs el causant d´estes coses es l ´ADN, i d´aixó constarà aquesta entrada, de perque  l´ADN és tan important per a la genètica.


Ací teniu un video introductiu que ens pot aclarir un poc les idees. Esta tret del periòdic EL PAIS d´una secció anomenda ",Los videos de descubrir la ciència".



L´ADN és una biomolècula que emmagatzema tota la informació genètica necesaria per disenyar, dirigir i donar funcionalitat a un ésser viu. Es troba en els nuclis de qualsevol cèl·lula eucariota.

Però la relació entre l´ADN i la genètica va començar en el 1868 quan el metge Johan F. Miescher va aïllar una sustància que es trovava en una vena quirurgica d´un pacient. Aquesta es va descobrir que es podia descomposar en 2 tipus de molecules, anomenades "nucleinas".

En 1944 Oswald Avery, Colin McLeod i Maclyn Mccarty, es van adonar que aquestes molecules "nucleinas"  podien transformar en patògens a un altra molècula sense el cep d´un virus. Tot haver descobert aquest fet no guayaren en Premi Nobel.

Tot açó sols va ser un pas ja que anys mes tard amb ajuda d´aquest descobriment es va posar el ciment per a descobrir el genoma humá, cosa que va revolucionar l´àmbit de la ciència.


“Una de las mayores decepciones que inicialmente supuso la resolución de la secuencia del genoma humano fue que no se cumplieron las promesas realizadas(curación y predicción de enfermedades), es verdad que con el paso del tiempo este escenario ha ido cambiando”.  Gemma Rodríguez-Tarduchy Segovia y Álvaro Martínez del Pozo autores del libro ¿Por qué somos como somos?.


L´ultima inovació en aquest àmbit va tindre lloc en el 2012, CRISP que es un mètode per tal d´editar l´ADN genòmic que permeteix tallar i pegar parts concretes de l´ADN de manera simple i te com a funció sustituir el material genètic defectuós. 



“Muchas veces la ciencia parece magia, incluso a los ojos de los propios científicos, haciendo que el público no especializado quede indefenso ante los desaprensivos que tratan de vender magia como si fuese ciencia”.

Com heu vist la genetica i l´ADN son dues coses alucinants que cada dia ens demostren mes de la ciencia i com funcionem. Hem de donar les gracies a James Watson, Rosalind Franklind i Fracis i Crick per el seu decobrimet de la doble hèliç del ADN, per el qual van conseguir el Premi Nobel en 1962.



http://elpais.com/elpais/2016/05/12/ciencia/1463073155_679018.html

https://ca.wikipedia.org/wiki/CRISPR

http://elpetiteinstein.blogspot.com.es/2009/01/que-s-l-adn.html

https://es.wikipedia.org/wiki/Rosalind_Franklin

http://www.20minutos.es/noticia/2710595/0/nuevo-sistema-lectura-adn/podria-ayudar/entender-evolucion-humana/

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/16/DNA_orbit_animated.gif/200px-DNA_orbit_animated.gif








dissabte, 7 de maig del 2016

TRINITROOXYPROPANOL CONTRA EL EFECTE HIVERNACLE.

 Qui ens anave a dir que les flatulencies de les vaques i els eruptes emitiren gas metà(CH4) que intervé en l 'efecte invernacle. Sobre aquest fet s´han dit diverses coses com que aquest gas intervé en el canvi climatic, influint en la contaminació ambiental. Aquests rumiadors alliberen més de 100 millons de tones de gas CH4 cada any. A més les dades que ha proporcionat recientment el Ministeri d´Agricultura ens diuen que el bestiar és el máxim responsable del gas metà emés en España, un 36%.

 Però perqué  ocurreix aixó?


El seu sistema digestiu; tal i com hem estudiat en Biologia, és molt complex, ja que es compon de 3 pre-estomacs, estomac i un post-estomac per digerir l´herba.  "En realidad, los rumiantes han necesitado millones de años para disponer de un sistema tan evolucionado ,12% de esta materia orgánica escapa en forma de metano, aclara David Yáñez investigador de la Estación Experimental del Zaidín(EEZ-CSIC)

Llavors aquest fet com el podem solucionar?


 Aixó és el que es pregunten els experts, per tant, han investigat sobre el compost basat en un alcohol, anomenat trinitrooxypropanol (3NOP) que, actuant com una anti àcid al sistema digestiu de les vaques, disminueix les emisions de metà de forma regular.


El 98% del metano emitido por las vacas es por medio de eructos, no por las flatulencias


"Es posible inhibir la formación de metano al 100%", aclara el microbiólogo del Instituto Planck de Microbilogía Terrestre. 

Enllaços:

- Image
http://elpais.com/elpais/imagenes/2016/05/02/ciencia/1462205789_783085_1462214445_noticia_grande.jpg

http://elpais.com/elpais/2016/05/02/ciencia/1462205789_783085.html

http://www.eez.csic.es/

http://www.abc.es/sociedad/20150802/abci-metano-inhibidor-vacas-201508011927.html


- Ací us deixe un video explicatiu que ha eixit avui en les noticies: 
http://www.telecinco.es/informativos/sociedad/vacas-capa_de_ozono-calentamiento_global-Metano_2_2175630108.html