L´altre dia vam començar el nou tema relacionat amb la gènetica, on vam veure que ere esta, de que constava i com s ´estructuren els gens. La genètica és una part de la ciència molt present en tots nosaltres ja que és la causant dels nostres trets físics, de les nostres intoleràncies ( alergia al pol·len, a la lactosa, a una certa proteïna, ...) i fins i tot dels nostre caracter.
Val, tot aixó esta molt bé, però, qui te aquesta informació per tal de tindre aquestos gens? Doncs el causant d´estes coses es l ´ADN, i d´aixó constarà aquesta entrada, de perque l´ADN és tan important per a la genètica.
Ací teniu un video introductiu que ens pot aclarir un poc les idees. Esta tret del periòdic EL PAIS d´una secció anomenda ",Los videos de descubrir la ciència".
L´ADN és una biomolècula que emmagatzema tota la informació genètica necesaria per disenyar, dirigir i donar funcionalitat a un ésser viu. Es troba en els nuclis de qualsevol cèl·lula eucariota.
Però la relació entre l´ADN i la genètica va començar en el 1868 quan el metge Johan F. Miescher va aïllar una sustància que es trovava en una vena quirurgica d´un pacient. Aquesta es va descobrir que es podia descomposar en 2 tipus de molecules, anomenades "nucleinas".
En 1944 Oswald Avery, Colin McLeod i Maclyn Mccarty, es van adonar que aquestes molecules "nucleinas" podien transformar en patògens a un altra molècula sense el cep d´un virus. Tot haver descobert aquest fet no guayaren en Premi Nobel.
Tot açó sols va ser un pas ja que anys mes tard amb ajuda d´aquest descobriment es va posar el ciment per a descobrir el genoma humá, cosa que va revolucionar l´àmbit de la ciència.
“Una de las mayores decepciones que inicialmente supuso la resolución de la secuencia del genoma humano fue que no se cumplieron las promesas realizadas(curación y predicción de enfermedades), es verdad que con el paso del tiempo este escenario ha ido cambiando”. Gemma Rodríguez-Tarduchy Segovia y Álvaro Martínez del Pozo autores del libro ¿Por qué somos como somos?.
L´ultima inovació en aquest àmbit va tindre lloc en el 2012, CRISP que es un mètode per tal d´editar l´ADN genòmic que permeteix tallar i pegar parts concretes de l´ADN de manera simple i te com a funció sustituir el material genètic defectuós.
“Muchas veces la ciencia parece magia, incluso a los ojos de los propios científicos, haciendo que el público no especializado quede indefenso ante los desaprensivos que tratan de vender magia como si fuese ciencia”.
Com heu vist la genetica i l´ADN son dues coses alucinants que cada dia ens demostren mes de la ciencia i com funcionem. Hem de donar les gracies a James Watson, Rosalind Franklind i Fracis i Crick per el seu decobrimet de la doble hèliç del ADN, per el qual van conseguir el Premi Nobel en 1962.
- http://elpais.com/elpais/2016/05/12/ciencia/1463073155_679018.html
- https://ca.wikipedia.org/wiki/CRISPR
- http://elpetiteinstein.blogspot.com.es/2009/01/que-s-l-adn.html
- https://es.wikipedia.org/wiki/Rosalind_Franklin
- http://www.20minutos.es/noticia/2710595/0/nuevo-sistema-lectura-adn/podria-ayudar/entender-evolucion-humana/
- https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/16/DNA_orbit_animated.gif/200px-DNA_orbit_animated.gif
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada